Skip to main content

Op Tweede Pinksterdag  is Holkje van der Veer overleden. (61 jaar). Zij was Dominicanes en heeft veel mensen geraakt met haar religieuze bevlogenheid en bewogenheid.

Haar hele leven heeft ze ervaring opgedaan met wat zij zelf “een bijzonder lichaam” noemde.  (ze werd geboren met het syndroom van Marfan).

Na haar overlijden las ik dit verhaal, over haar ontmoeting op een middelbare school, met een groep leerlingen met een fysieke beperking.

Omdat Holkje graag mét hen in gesprek wilde gaan, verzon zij een invalshoek, zo vertelt ze, die ons zou helpen om samen na te denken.

Van Johan Cruijff komt de uitspraak ” elk nadeel heb zijn voordeel” . Het rugnummer van Johan was veertien. Zou het ons lukken om samen veertien voordelen te bedenken van opgroeien met een lastig lichaam?

Ieder nadeel heb zijn voordeel

Zij vroeg aan die leerlingen :

Waar zijn wij misschien beter in dan onze leeftijdsgenoten?”

Ik zag de zeven deelnemers pretogen krijgen. Al snel kwam het eerste antwoord en uiteindelijk kwamen we inderdaad tot een reeks van veertien:

  1. Iedereen wil met je mee naar de Efteling of een popconcert. Je hoeft nergens te wachten en toch krijg je de mooiste plaatsen.
  2. Omdat je langer over je opleiding mag doen, kun je het op school wat rustiger aan doen. Het is hier niet raar als je zes jaar of langer over het behalen van je havodiploma doet.
  3. Doordat alles wat je doet meer energie vraagt ben je meer gefocust. Daardoor zijn we meer met de vraag bezig wat we later willen worden en hoe we denken onze doelen te bereiken. Als we straks op het hbo of een universiteit komen, dan weten we wat we met onze opleiding willen bereiken.

Misschien zijn wij wel wat aardiger en zachter voor elkaar.

  1. We kunnen goed verbinden. Het helpt niet als je als een grijze muis wegkruipt in een hoekje. Als je zelf fysiek minder kunt, is juist de verbinding met anderen belangrijk. Vaardig worden in het aanknopen van contacten is voor ons letterlijk van levensbelang.
  2. Doordat je met andere mensen moet omgaan, bijvoorbeeld omdat je dagelijks verzorging nodig hebt, word je vanzelf verbaal sterker.
  3. Het hebben van een haperend lichaam zorgt ervoor dat je sneller dingen durft te vragen. Dat maakt het leven makkelijker.
  4. Wij kunnen creatief denken. Vanwege je beperkingen kom je geregeld voor onverwachte problemen te staan. Daardoor kom je op originele oplossingen.
  5. Wij kunnen al op jonge leeftijd goed organiseren. Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, of medicijnen moet gebruiken dan moet je ervoor zorgen dat je vooruit kunt plannen. Je dient ervoor te zorgen dat je banden opgepompt zijn en dat je je medicijnen bij je hebt. Je kunt niet alles zomaar aan het toeval overlaten.
  6. Iedereen in deze klas heeft lichamelijk heftige dingen meegemaakt. Deze ervaringen maken je gevoeliger voor wat anderen doormaken. Misschien zijn wij wel wat aardiger en zachter voor elkaar.
  7. We zijn politiek bewust. Velen van ons denken na over wat er in de wereld gebeurt. Wij hebben geluk dat we hier in Nederland opgroeien. Veel medische voorzieningen zijn hier goed. Maar de wereld is groter dan Nederland en niet iedereen heeft het zoals wij dat hebben.
  8. We kunnen goed samenwerken. Samen ben je namelijk sterker en kom je verder.
  9. Je durft op een podium te staan, je valt toch al op. Je bent eraan gewend.
  10. Het heeft een voordeel als mensen aan je uiterlijk kunnen zien dat je lichamelijk niet perfect bent. BN’ers willen graag met je op de foto.
  11. Je kunt met tegenslagen omgaan. Het is niet fijn om de mededeling te krijgen dat je een bepaalde ziekte hebt of dat je geopereerd moet worden. En toch, je moet het accepteren en vervolgens weer verder gaan met je leven.

 

Holkje van der Veer was van huis uit doopsgezind. In 1992 werd ze katholiek. Over haar bekering en keuze voor intrede bij de Dominicanen schreef ze een boek: “Verlangen als antwoord”. Daarnaast schreef ze over leven zonder angst (Drijf-Veer) en over haar leven met het syndroom van Marfan (Veer-kracht).